Openvpn Client failed to find GID for group nogroup

Samples of working configurations.
Locked
lzbellina
OpenVpn Newbie
Posts: 5
Joined: Sat Jan 02, 2016 12:04 pm

Openvpn Client failed to find GID for group nogroup

Post by lzbellina » Sat Jan 02, 2016 12:12 pm

I am trying to connect to my VPN through my Asus RT-AC68U Router, and it shows in the error log:

Code: Select all

Jan  2 04:01:14 openvpn[7678]: OpenVPN 2.3.2 arm-unknown-linux-gnu [SSL (OpenSSL)] [LZO] [EPOLL] [eurephia] [MH] [IPv6] built on Oct 27 2015
Jan  2 04:01:14 openvpn[7678]: Socket Buffers: R=[122880->131072] S=[122880->131072]
Jan  2 04:01:14 openvpn[7678]: failed to find GID for group nogroup: Invalid argument (errno=22)
Jan  2 04:01:14 openvpn[7678]: Exiting due to fatal error
Jan  2 04:06:08 rc_service: httpd 21542:notify_rc restart_vpncall
But Every other client works totally fine, Phone, windows pc's, etc.
I'm a noob at this so I was wondering how to solve this issue!

User avatar
Traffic
OpenVPN Protagonist
Posts: 4081
Joined: Sat Aug 09, 2014 11:24 am

Re: Openvpn Client failed to find GID for group nogroup

Post by Traffic » Sun Jan 03, 2016 12:53 am

lzbellina wrote:Jan 2 04:01:14 openvpn[7678]: failed to find GID for group nogroup: Invalid argument (errno=22)
Do you have a group called nogroup ?

lzbellina
OpenVpn Newbie
Posts: 5
Joined: Sat Jan 02, 2016 12:04 pm

Re: Openvpn Client failed to find GID for group nogroup

Post by lzbellina » Sun Jan 03, 2016 7:15 am

I do, as well as a group called "openvpn"

Morten
OpenVpn Newbie
Posts: 4
Joined: Mon Feb 15, 2016 7:24 am

Re: Openvpn Client failed to find GID for group nogroup

Post by Morten » Fri Feb 26, 2016 2:09 pm

I have the exact same problem, only on an asus rt-ac87u router

If i list the groups on my host using the "groups" command it only says "root"

If i try to add the group, using the "groupadd nogroup" command, i am informed that the group allready exists.

lzbellina
OpenVpn Newbie
Posts: 5
Joined: Sat Jan 02, 2016 12:04 pm

Re: Openvpn Client failed to find GID for group nogroup

Post by lzbellina » Sun Feb 28, 2016 8:32 am

Exactly, with the ASUSMerlin firmware it works fine but the speeds are WAY too slow to be bearable. I'd just rather stick with stock firmware on my router for now but I don't have enough knowledge to figure out what to do to fix that issue.

azizLIGHT
OpenVpn Newbie
Posts: 3
Joined: Sun Jun 26, 2016 8:39 am

Re: Openvpn Client failed to find GID for group nogroup

Post by azizLIGHT » Sun Jun 26, 2016 8:41 am

I figured out how to make it work with the stock firmware on RT-AC87u. Just make sure your ovpn file says "nobody" for group instead of "nogroup"
Should also work for the other ASUS routers.

azizLIGHT
OpenVpn Newbie
Posts: 3
Joined: Sun Jun 26, 2016 8:39 am

Re: Openvpn Client failed to find GID for group nogroup

Post by azizLIGHT » Sun Jun 26, 2016 8:44 am

Some clarification:
in the ovpn file, find and change these lines

from:

Code: Select all

# Downgrade privileges after initialization (non-Windows only)
user nobody
group nogroup
to:

Code: Select all

# Downgrade privileges after initialization (non-Windows only)
user nobody
group nobody

eltrompas
OpenVpn Newbie
Posts: 1
Joined: Fri May 18, 2018 8:17 pm

Re: Openvpn Client failed to find GID for group nogroup

Post by eltrompas » Fri May 18, 2018 8:18 pm

It worked for me. I changed nogroup for nobody on both the server and ovpn file

thx

Locked